Terapia CranioSacrală și persoanele vârstnice

26 Feb 2022

În cartea Tu și medicul din tine, scrisă de Dr. John Upledger a publicat o serie de întrebări și răspunsuri despre Terapia CranioSacrală, bazate pe experiența sa clinică de-a lungul carieri sale. Printre acestea se regăsesc următoarele

Î: “Îi poate ajuta terapia CranioSacrală pe cei care îmbătrânesc, devin mai rigizi, mai fragili sau își pierd memoria?”

R: “Răspunsul este un “da” răsunător. Am tratat în mod regulat persoane trecute bine de 80 de ani. Acești oameni devin mai agili și mai mobili. Cumulează mai multă energie și demonstrează un intelect și o memorie îmbunătățite. Terapia CranioSacrală ajută, de asemeni, la combaterea retenției de lichide și îmbunătățește rezistența la răceli, gripe etc.”

Î: “Cum pot folosi persoanele bătrâne terapia CranioSacrală în manieră optimă?”

R: “Ar fi ideal ca pacienții bătrâni să fie tratați o dată pe lună de către un terapeut craniosacral competent. În plus,aș dori să văd membrii familiei pregătiți în unele tehnici simple astfel încât să poată aplica terapia CranioSacrală persoanelor mai învârstă cel puțin de trei ori pe săptămână. Eu am învățat cu succes pe pacienții bătrâni să se trateze unii pe alții, în caz de nevoie. Aceasta imprima o intensificare binevenită a simțului utilității a persoanei care tratează.

În paranteză fiind spus, succesul nostru în utilizarea tehnicilor ușor de învățat, a terapiei CranioSacrale pentru pacienții care au suferit un infarct minor a fost excelent.”

Terapie CranioSacrală - Adulți

Persoanele vârstnice cu care am lucrat până acum au spus pe parcursul ședințelor că:

  • durerile constante și difuze au început “să aibă” o logică – să se localizeze doar în anumite părți ale corpului și doar anumite momente in care se declanșează, ceea ce le face mai mobile și mai energice;
  • se trezesc mai odihnite – având un somn mai neîntrerupt și mai liniștit;
  • au “mintea mai limpede” pe timpul zilei;
  • pe parcursul iernii nu au avut episoade de răceală și gripă care să le doboare;
  • “merg mai drept”, “pot să îmi mișc gâtul”, “nu mai merg aplecat”, “nu-mi mai trebuie scărița să urc pe masa de masaj”, “nu-mi mai trosnește gura când mănânc”, “nu-mi mai trosnesc genunchi”, “m-am mai dezumflat, îmi sunt largi pantalonii”, “am mai mult echilibru”;
Terapie CranioSacrală - Adulți

Cât durează? De câte ședințe e nevoie?

Prin atingerea de 5 grame Terapia CranioSacrală ajută țesutul conjunctiv, fascia, care susține toate organele, toți mușchii, toate oasele să se pună în mișcare pentru ca organismul să-și reactiveze mecanismele naturale de autovindecare. Desigur că nu vor dispărea toate durerile dintr-o singură ședință, dar așa cum spuneam mai sus “durerile încep să aibă o logică”.

Până acum, am văzut că persoanele vârstnice preferă să vină o perioadă săptămână de săptămână, până simt durerile mult diminuate și apoi se rărește numărul ședințelor la 2-4 săptămâni pentru a susține organismul în procesul de autovindecare.

La persoanele vârstnice sunt mai frecvente și mai accentuate crizele de vindecare – dureri mai accentuate, detoxifiere mai intensă. Aceste simptome diferă de la persoană la persoană și dispar / se modifică intensitatea de la o ședință la alta.

Terapie CranioSacrală - Adulți

Terapia CranioSacrală se adresează atât persoanelor cu probleme de sănătate cât și persoanelor care vor să își păstreze un tonus de viață normal și să facă față stresului zilnic mai ușor. 

Că tot veni vorba despre probleme de sănătate, mai jos puteți găsi enumerate o serie de disfuncții ale organismului ameliorate/tratate cu ajutorul terapiei CranioSacrale.

  • Dureri cronice (Artrită, Cefalee, Dureri de tot felul, Disfuncții ale coloanei vertebrale, Disfuncții ale articulației temporomandibulare)
  • Leziuni traumatice
  • Boli degenerative ale sistemului nervos central
  • Probleme de insuficiență cardiovasculară (de îndată ce starea pacientului s-a stabilizat după accident vascular cerebral și pericolul hemoragiei a trecut)
  • Refacere post-operatorie
  • Disfuncții ale creierului (Autism, Paralizie cerebrală, Dificultăți de învățare, Deficit de atenție, Probleme ale sistemului motor)
  • Disfuncții ale sistemului endocrin
  • Dificultăți emoționale (Depresie, Iritare, Stres și probleme legate de tensiuni nervoase)

Contraindicații – Oricând este o problemă sau o îngrijorare cu privire la presiunea intracraniană sau/și a fluidului intraspinal, cum ar fi: presiunea intracraniană ridicată, atac cerebral, anevrism cerebral, hemoragie craniană, hernia bulbului rahidian, fractură craniană recentă, scurgeri recente ale lichidului cerebrospinal (rahie, epidurală), spina bifida (mielomningocel), malformația Arnold Chiari.

Terapie CranioSacrală - Adulți

Pentru a afla mai multe detalii despre ce este și cum functionează Terapia CranioSacrală puteți vizita www.craniosacraliasi.ro, www.craniosacral.ro și upledger.com