Oricât am încerca să evităm gafele ca părinți, oricâtă intenție bună avem, tot o să dăm de gard. Iar bonus… nu avem control asupra modului în care copilul integrează lucrurile, nici cele bune, nici cele neplăcute.
𝐃𝐚𝐜𝐚̆ 𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐝𝐞𝐣𝐚 𝐩𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞, 𝐜𝐮 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐚𝐢 𝐚𝐯𝐮𝐭 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞:
- te-ai auzit vorbind sau te-ai văzut reacționând precum ai tăi strămoși
- ți-ai dorit să-ți cunoști mai bine butoanele înainte să ai copii
- ai simțit neputință în gestionarea situațiilor legate de creșterea copilului/copiilor
𝐃𝐚𝐜𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐩𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞, 𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭 𝐬𝐚̆ 𝐬̦𝐭𝐢𝐢 𝐜𝐚̆ 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐩𝐨𝐭̦𝐢:
- să mai eviți regretul… “dacă știam x, y, z despre mine, poate nu reacționam așa față de copilul meu”
- să-ți trăiești viața într-un mod mai conștient, mai autentic, mai liber
- să poți face diferența între emoțiile și dorințele tale autentice și cele influențate de normele sociale
Un tânăr, foarte tânăr, îmi explica zilele trecute puterea unei mici schimbări – “dacă ești în avion și pilotul se abate cu 1 grad de la rută, nu mai ajungi la destinația la care te aștepți, dar dacă tu alegi să schimbi zi de zi câte ceva mic, în mod conștient îți dă încredere că te vei descurca în orice situație“.
Cu pași mici, făcuți atât de părinți, cât și de copii, putem crea armonie… în sufletul copiilor, în sufletul părinților, în sufletul familiilor și a întregii societăți.
Zi de zi văd cum pofta și bucuria de viață a copiilor încearcă să nu se lase umbrită de “experiența și fricile” adulților sau să iasă din nou la suprafață în cazul copiilor deja adulți. Atenție la “libertatea deplină” la vârste fragede, pentru că poate fi foarte copleșitoare pentru copil.
Putem învăța frumos din poveștile altora, dar adevărata schimbare apare atunci când ne vedem propria poveste. Așa că, las mai jos niște întrebări pentru cei care vor să înceapă să se uite la propria lui poveste și vor o schimbare.
- Acum, care e butonul tău cel mai activ?
- Ce simți în corp când te gândești la aceast buton?
- Care e comportamentul tău în această perioadă?
- E prima dată când ajungi în situația asta?
- Ce schimbare de 1 grad poți face acum?
𝐃𝐚𝐜𝐚̆ 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚̆𝐫𝐢 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐭𝐚̆𝐮 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮𝐫𝐢, e important să știi că e OK să treci prin acest proces cu cineva, nu înseamnă că ești slab sau că poți singur, ci că poate fi mai ușor #împreună, dacă alegi persoana după cât de în siguranță te simți cu ea, nu doar pentru că x și y o recomandă.