IN MEMORIA – DR. JOHN UPLEDGER

10 Feb 2022

IN MEMORIA – DR. JOHN UPLEDGER
10 febr.1932 – 26 oct.2012

“Dezvoltatorul Terapiei CranioSacrale
Astazi, el ar fi implinit 90 ani.

Format ca medic și cercetător clinic, Dr. Upledger a observat în jurul anilor ‘70, în timpul unei operații la nivelul coloanei vertebrale cervicale a unui pacient, că membrana dura mater prezenta o mișcare ritmică, ceea ce l-a împins către investigații adânci. După ani de cercetare (1975-1983), a emis teoria conform căreia oasele craniene prezintă o mișcare inclusiv la vârsta adultă – deși acest concept era acceptat până atunci doar pentru nou născuți.

Curiozitatea lui cu privire la această ipoteză controversată l-a împins să conducă o echipă de cercetatori in anatomie umana, fiziologi, biofizicieni și bioingineri la Facultatea de Medicină Osteopatică din cadrul Universității de Stat Michigan, unde a lucrat ca profesor de biomecanică și cercetător chimic.
Tehnicile pentru evaluarea și tratarea membranelor durale au fost dezvoltate în mare parte de către Dr. Upledger și deosebesc Terapia CranioSacrală de alte tehnici craniene. Dr. Upledger este cel care a ales termenul de terapie „CranioSacrală”, devenit deja cunoscut în ziua de astăzi.
Succesul doctorului Upledger în alinarea durerii și a disfuncției prin utilizarea Terapiei CranioSacrale a făcut ca visul său de a ajuta un număr mare de oameni să devină realitate. În 1985, a fondat Institutul Upledger USA, pentru a continua progresul și răspândirea acestei modalități eficiente, cu atingere blândă, în rândul celor care lucrează în domeniul sănătății, din întreaga lume. În prezent, peste 100 de ţări din întreaga lume au filiale Upledger care pregatesc terapeuti in modalități de frontieră din domeniul medicinei alternative și complementare, precum și pentru a promova acceptarea generală a terapiilor manuale.
Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei sale, Dr. Upledger a fost recunoscut şi menţionat în revista TIME ca un inovator și un susținător de frunte în investigarea unor noi terapii . A scris opt cărți ce aprofundează aplicarea Terapiei CranioSacrale și a Eliberării SomatoEmoționale, oferind, de asemenea, studii de caz ce atestă eficiența lor.
Pe măsură ce reputația Dr.lui Upledger s-a răspândit la nivel global, iar beneficiile Terapiei CranioSacrale au căpătat o recunoaștere mai amplă, clinica Upledger a atras diferiți pacienți, de la celebrități precum Brooke Shields, la atleți profesioniști, precum multipla medaliată olimpică Mary Ellen Clark, sau la cazuri de profil înalt, precum gemenii egipteni siamezi în vârstă de 2 ani, care erau uniți la nivelul creștetului capului.
Deși s-a dedicat îngrijirii pacienților, Dr. Upledger, care cânta la pian și la acordeon, și-a dorit, inițial, să devină cântăreț de jazz. S-a decis să aleagă o carieră medicală după o încercare în timp ce făcea parte din Paza de Coastă, în timpul anilor ‘50. În ochiul unui uragan, pe ocean, a realizat o apendicectomie, fiind instruit de un chirurg care se afla la o clinică de pe mal, prin stație. Mai târziu, a absolvit Facultatea de Medicină Osteopată din Kirksville, Missouri, și a devenit medic generalist și chirurg.

Fiind o tehnică cu atingere ușoară, non-invazivă, Terapia CranioSacrală poate fi folosită pentru pacienți de orice vârstă, de la nou născuți la persoane în vârstă – precum și pentru persoane care suferă durere, de diferite grade. Completează procesele naturale de vindecare ale corpului, iar pacienții au raportat o ameliorare într-o gamă variată de probleme medicale, ce include dureri de cap, gât și spate, Sindromul Articulației TemporoMandibulare (ATM), tulburări ale sistemului nervos central, afecțiuni ale coordonării motorii, probleme ortopedice, tulburări neurovasculare sau ale sistemului imunitar, fibromialgie și alte tulburări ale țesutului conjunctiv, probleme de învățare precum ADD și ADHD, probleme emoționale, precum și alte afecțiuni.
Pacienții găsesc tehnica, de asemenea, foarte relaxantă. Este foarte eficientă în reducerea stresului și este folosită tot mai mult în scop preventiv sau pentru a întări rezistența organismului la boală.
Practicienii Terapiei CranioSacrale provin din diferite discipline, printre care masajul, fizioterapia, terapia ocupațională, chiropractica, medicina și osteopatia, acupunctura, psihologia, psihiatria, asistența socială, stomatologia, medicina veterinară, și altele.
Upledger Institute International și Terapia CranioSacrală continuă să crească și să se dezvolte, folosind principiile Dr-lui Upledger și sub îndrumarea unui număr mare de profesioniști și angajați dedicați.
Institutul Upledger România antrenează terapeuţi încă din anul 2010 şi ne angajăm să ducem mai departe visul dr. Upledger.
Multumim cu recunostinta!”


Text preluat de la Mihaela Gugu – Institutul Upledger Romania