1. Nevoile fiziologice
Sunt cele mai dominante dintre trebuințe, fiind indispensabile pentru a supraviețui: a mânca, a bea, a dormi, a se proteja de frig și de căldură, reproducerea. Ele vor fi primele ce vor fi căutate pentru a fi satisfăcute.
Dacă nevoile fiziologice sunt satisfăcute, în viața individului încep să apară nevoi din ce în ce mai înalte.
Dacă aceste nevoi nu sunt satisfăcute, toată atenția, motivația și capacitățile organismului vor fi pune în slujba satisfacerii acestor nevoi fiziologice, fie că vorbim de hrană, apă, odihnă etc. , iar pentru celelalte nevoi, de la nivelurile superioare nu sunt alocate resurse. Astfel dacă omul, dacă nu are satisfăcute nevoile de ordin fiziologic și se gândește doar la pâine și la ce pune pe masă în ziua respectivă, el nu mai este interesat de etică, spiritualitate….etc.
Aceste condiții critice sunt rar întâlnite într-o societate funcțională, însă și simpla percepție inconștientă dintr-un moment al vieții noastre sau din istoria familială poate lăsa urme în comportamentul nostru.
2. Nevoile de securitate
Printre nevoile de securitate regăsim casă, haine, unelte, siguranță în caz de pericole, sau un salariu care să depășească asigurarea nevoilor elementare de bază.
Dacă nevoile de securitate sunt satisfăcute individul trăiește cu sentimente de siguranță, stabilitate, protecție, minizând sentimentele de frică, anxietate, haos și astfel se vă crea în viața lui spațiu pentru noi nevoi, din ce în ce mai mari.
Dacă aceste nevoi nu sunt satisfăcute într-o manieră cronică, persoana își va canaliza toate resursele pentru a-și satisface aceste nevoi de securitate.
Totuși în puține colțuri ale lumii sau momente ale vieții se întâmpla catastrofe astfel încât persoana să trăiască sentimente de insecuritate extremă, însă și tentativele asupra integrității fizice și emoționale ( tentative de viol/ crimă) pot lăsa urme la fel adânci în psihicul a generații întregi de oameni ca și catastrofele naturale sau războaiele.
Comportamentele cele mai evidente ale nesatisfacerii nevoilor de securitate sunt regăsite în cazurile persoanelor care suferă de anxietate și a celor obsesivi-compulsivi care încearcă să organizeze totul în lumea lor, astfel încât să minimizeze riscul că vreun lucru neprevăzut să apară în viața lor.
3. Nevoile de apartenență și dragoste
Nevoia de dragoste implică deopotrivă primirea și oferirea afecțiunii.
Dacă această nevoie de apartenență și dragoste este satisfăcută, individual își va canaliza atenția și resursele către nevoile de la nivelurile superioare.
Dacă nevoia de apartenență nu este satisfăcută invidul poate trăi sentimente de singurătate, respingere, alienare, înstrăinare, dezrădăcinare. Printre evenimentele și factorii care duc aceste sentimente regăsim: mutările dese, industrializarea, despărțirile dureroase de familie, decesele neprevăzute, disprețuirea rădăcinilor familiale.
Socializarea este esențială pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a unei persoane. Dezvoltarea socială începe să prindă contur încă de la naștere și se dezvoltă pe tot parcursul vieții. De la primele interacțiuni cu mama și cu tata și până la crearea primilor prieteni și apoi la școală și la serviciu, oamenii sunt înconjurați de alți oameni care formează cercul lor social, în cadrul căruia se dezvoltă.
Practic socializarea copilului începe cu părinții, care sunt primii prieteni, parteni de joacă, confidenți, figuri de atașament, etc. În jurul vârstei de 3 ani sociabilitatea lui prinde alt contur, copilul descoperind plăcerea de interacționa, vorbi și a se juca cu alți copii, pentru ca la puțin timp după aceea, în perioada preșcolară, să își facă și primii prieteni. Încă din perioada preșcolară, când copilul va gravita în jurul a din ce în ce mai multe persoane, socializarea va cunoaște o explozie, învățând multe reguli despre socializare, comunicare, prietenie. În perioada adolescenței dorința de a aparține este mult mai accentuată și vine cu mult mai multe riscuri, deoarece încă nu este perfect dezvoltată capacitatea de evaluarea riscurilor, iar din dorința de a aparține unui grup pot face multe compromisuri care au repercusiuni asupra întregii lor vieți, atât asupra integrității fizice, cât și asupra dorinței de integrare socială.
Nesatisfacerea acestor nevoi de apartenență și dragoste, atât la copii cât și la adulți constituie cauza profundă cel mai des întâlnită în cazurile de neadaptare și în patologii mai grave.
4. Nevoile de stimă și respect
Aceste nevoi de stimă și respect poate fi clasificate în două grupuri secundare. În primul rând, dorința de putere, reușită, adecvare, măiestrie și competență, încredere în fața lumii, independență și libertare. În al doilea rând, avem ceea ce putem denumi dotință de bună reputație sau prestigiu, de statut, faimă și glorie, de dominație, recunoaștere, atenție, importanță, demnitate sau apreciere.
Dacă nevoile de stimă și respect sunt satisfăcute individul nutrește sentimente de încredere în sine, valoare, putere, capacitate și adecvare, de a fi util și necesar lumii. Astfel fiind cel puțin parțial satisfăcută această nevoie se crează vidul unei nevoi superioare.
Dacă nevoile de stimă și repect nu sunt satisfăcute individul nutrește sentimente de inferioritate,slăbiciune și vulnerabilitate, ceea ce duce uneori la comportamente compensatorii sau nevrotice.
5. Nevoile cognitive
Aceste nevoi cognitive se manifestă prin dorința de a ști și de a înțelege
Dacă aceste nevoi cognitive sunt satifăcute individul simte libertatea de a cerceta și libertatea exprimării.
Dacă aceste nevoi cognitive nu sunt satisfăcute poate apărea plictiseala, pierderea poftei de viață, detestarea propriei persoane, o reducere general a funcțiilor organice , deterioararea constantă a vieții intelectuale și a gusturilor.
6. Nevoile estetice
Aceste nevoi estetice se manifestă prin dorința de frumusețe, de ordine, simetrie, încheiere, desăvârșire a unui act, de sistem de structură.
Dacă aceste nevoi estetice sunt satisfăcute indivizii pot înflori, se pot vindeca, iar dacă nu sunt satisfăcute indivizii pot ajunge chiar să sufere fizic., să se îmbolnăvească.
7. Nevoile de actualizare a sinelui
Aceaste nevoi de actualizare a sinelui se manifestă prin dorința indivizilor de trăi astfel încât să simtă că prin ceea ce face își ating potențialul, că fac lucrurile care li se potrivesc.
Dacă aceaste nevoi de actualizare a sinelui sunt satisfăcute individul își trăiește viața într-un mod armonios, astfel încât
- Experimentează viața ca un copil, cu absorbție și concentrare deplină;
- Încercă lucruri noi în loc să rămână pe căi sigure;
- Își ascultă propriile sentimente în evaluarea experiențelor în loc de vocea tradiției, a autorității sau a majorității;
- evită prefaceriile („joc”) și a este sincer;
- este pregătit să fie nepopular dacă opiniile lui nu coincid cu cele ale majorității;
- Iși asumă responsabilitățiile și munca din greu;
- Încercă să-și identifice limitele și are curajul să lucreze la ele .
Dacă această nevoie de actualizare a sinelui nu este satisfăcută individul are sentimente de se nemulțunire și neliniște.
8. Nevoile de transcendență
Acestă nevoie de transcendență se manifestă atunci când o persoană este motivată de valori care transcend dincolo de sinele personal (de exemplu, experiențe mistice și anumite experiențe cu natura, experiențe estetice, experiențe sexuale, slujirea altora, căutarea științei, credința religioasă etc.).
Atenționări
- La majoritatea membrilor normali ai societății noastre, toate trebuințele primare sunt parțial satisfăcute și totodată parțial nesatisfăcute.
- În majoritatea cazurilor nevoile sunt mai degrabă inconștiente decât conștiente.
- Orice comportament tinde să fie determinat simultan de mai multe sau de toate nevoile primare, și nu de una singură.
- Nevoile apar de obicei numai după satisfacerea celor de bază, celor dominante de la nivelurile inferioare.
- O persoană perfect sănătoasă, normală, norocoasă nu are nevoie de sex sau de hrană, de siguranță, de dragoste, prestigiu sau stimă de sine, decât în momente de amenințare trecătoare.
Bibliografie
- Maslow, A., (2007), Motivație și personalitate, București, Editura Trei.
- Ruppert F., (2019), Traumă, anxietate și iubire, București, Editura Trei
- Levine P., (2018), Memorie și Trauma, București, Editura For You
Ce legătură are Piramida nevoilor cu terapia CranioSacrală?
Toată istoria noastră, tot trecutul nostru se înmagazinează în psihicul și celulele noastre.
Dacă pe parcusul vieții noastre totul ar fi bine, dacă toate aceste nevoi de care Abraham Maslow vorbește ne-ar fi fost îndeplinite, noi am fi trăit fericiți, sănătoși, fără momente de blocaj emoțional și fără restricții la nivelul corpului fizic.
Cu ajutorul Terapiei CranioSacrale putem îndepărta restricțiile fiziologice din corp și putem desluși evenimentele care au avut un impact emoțional puternic asupra vieții noastre.
Și… DA….Terapia CranioSacrală se adresează atât persoanelor cu probleme de sănătate cât și persoanelor care vor să își păstreze un tonus de viață normal și să facă față stresului zilnic mai ușor.