Măi oameni buni, familia voastră vă vrea alături pe voi, nu pe statuile voastre.
Dacă voi nu sunteți bine, nici cei dragi nu sunt bine.
Știu că faceți “totul” pentru familia voastră, dar de multe ori, acest “totul” înseamnă că ajungeți epuizați acasă și vreți doar să se termine ziua. Doar vine următoarea și următoarea, și până nu schimbați ceva zilele trec, copii cresc, nervii, frustrările și oboseala se adună.
Dar, da… voi câștigați mai mult, copiii primesc mai multe x,y,z, dar cum vă este #împreună? Dacă voi sunteți absenți fizic și mai ales emoțional, copiii nu sunt bine, indiferent câte jucării au, indiferent ce haine poartă și indiferent la câte activități merg.
Și ca să fie treaba treabă… prin cărți scrie că Minunile astea mici învață prin imitație.
Practic, sunteți cel mai puternic exemplu pe care ei îl au și au șanse enorme să trăiască același lucru ca și voi, indiferent câtă predică le-ați ține despre cum să-și trăiască viața.
Pentru cei care nu știu ce înseamnă și cum se manifestă burnout-ul las și niște teorie.
Burnout este o stare de epuizare fizică, emoțională și mentală cauzată de stresul prelungit. Este adesea asociat cu stresul legat de muncă, dar poate apărea în diferite aspecte ale vieții în care există un dezechilibru persistent între cerințele impuse unei persoane și resursele pe care le are pentru a face față acestor cerințe.
Factorii de risc reprezintă cauzele interne sau externe care cresc riscurile unui individ de a dezvolta o boală.
Simptomele includ oboseală, iritabilitate, detașare fizică și emoțională, dificultăți de concentrare, insomnie și o scădere a performanței, sentimentul că nu ai energie să te dai jos din pat dimineața, senzație de scădere a realizărilor sau eficienței.
Burnoutul poate fi cauzat de o combinație de factori, iar principalii factori includ:
- Stresul ridicat și persistent: Situații sau medii de lucru caracterizate de presiune constantă, termene limită strânse, cerințe excesive sau lipsa controlului asupra muncii pot contribui la burnout.
- Lipsa echilibrului între muncă și viața personală: Dificultatea în a separa viața profesională de cea personală poate duce la epuizare, în special atunci când timpul pentru relaxare, odihnă sau alte activități care ar putea reîncărca bateriile este insuficient.
- Factori personali: Fiecare individ are o capacitate diferită de a face față stresului și de a gestiona cerințele. Factori personali precum lipsa unui suport social puternic, lipsa abilităților de a face față stresului sau percepția negativă asupra muncii pot contribui și ei la burnout.
Burnout-ul este un proces gradual, nu apare peste noapte. Semnele și simptomele sunt subtile la început, dar se agravează pe măsură ce trece timpul.
Este important să identifici aceste factori, să cauți sprijin și să iei măsuri pentru a gestiona stresul și a menține un echilibru sănătos între muncă și viața personală pentru a preveni sau a gestiona burnoutul.
De-a lungul timpului am văzut efecte foarte foarte faine la persoanele care au îmbinat terapia CranioSacrală și consilierea, pentru că au reușit să
- își relaxeze corpul
- își recapete claritatea mentală
- lucreze la construirea unui nou plan de viață
- scormonească prin amintiri, să-și conștientizeze care au croit drumul către burnout, iar asta i-a ajutat să evite recăderile