Stresul în perioada examenelor

12 Mar 2024

Stresul și oboseala pot influența negativ performanța copiilor în timpul examenelor, chiar și atunci când aceștia sunt foarte bine pregătiți din punct de vedere cognitiv.

În timpul examenelor, copiii se pot confrunta cu următoarele probleme din cauza stresului și oboselii:

  1. Dificultăți de concentrare: Stresul și oboseala pot duce la dificultăți de concentrare, ceea ce îi poate determina să facă greșeli la sarcini simple. Aceste greșeli pot crește nivelul frustrării și pot avea un impact negativ asupra performanței lor în examen.
  2. Scăderea capacității cognitive: Stresul cronic poate afecta capacitățile cognitive, inclusiv memoria și abilitățile de rezolvare a problemelor. Chiar și cei mai bine pregătiți elevi pot avea dificultăți în a-și aminti informații sau în a gândi clar atunci când sunt stresați sau obosiți.
  3. Epuizare emoțională: Pe lângă oboseala fizică, stresul poate conduce și la epuizare emoțională, afectând capacitatea copiilor de a face față stresului și de a-și gestiona emoțiile în mod eficient.

În perioada de pregătire a examenului, copiii se pot confrunta cu următoarele probleme:

  1. Stări emoționale puternice: Printre acestea se numără anxietatea (legată de performanță, de gestionarea timpului, de așteptările părinților), sentimentele de nesiguranță, scăderea încrederii în sine și tendința către perfecționism excesiv, scăderea motivației, etc.
  2. Simptome fizice asociate cu stresul: Printre acestea se regăsesc durerile de cap, durerile de stomac, tensiunea musculară, greața și insomniile etc.
  3. Izolare socială: Uneori, copiii se pot retrage din activitățile sociale sau pot evita interacțiunile cu prietenii în timpul perioadei de pregătire a examenelor.

Pentru a ajuta la gestionarea acestor probleme, este important ca copiii să fie pregătiți nu doar din punct de vedere academic, ci și din punct de vedere emoțional și fizic. O alimentație sănătoasă, odihnă adecvată și tehnici de gestionare a stresului pot fi extrem de utile în reducerea impactului negativ al stresului și oboselei asupra performanței în timpul examenelor.

Terapia CranioSacrală este benefică atât pentru copii, cât și pentru părinți în gestionarea acestor perioade tumultoase, pentru că în timpul ședințelor lucrăm la relaxarea profundă corpului și la crearea unui spațiu sigur în care emoțiile pot fi exprimate și procesate în mod sănătos.

Dacă ai un copil care se pregătește de examen și ai nevoie de mai multe detalii te rog să-mi scrii pe Whatsapp.
Dacă nu ai copil care se pregătește de examen, e important să știi că share-ul tău poate ajuta un copil și o familie.