Terapia CranioSacrală este o metodă delicată, de evaluare și tratament a întregului corp, ce poate avea un impact pozitiv asupra aproape tuturor sistemelor corpului.
Indiferent dacă este utilizată singur sau cu metode mai tradiționale de asistență medicală, s-a dovedit eficientă din punct de vedere clinic în facilitarea capacității organismului de a se autovindeca. CST produce adesea rezultate extraordinare.
Aceste întrebări și răspunsuri sunt culese de Dr. John Upledger de-a lungul carierei sale și se bazează pe experiența sa clinică. Sursă informațiilor este “Tu și medicul din tine” – Dr. John Upledger, editura Herald, 2016
Î: “Nu sufăr de nicio boală, sunt doar curios. Aș putea beneficia de terapia CranioSacrală?”
R: “Bineînțeles. Noi credem cu adevărat că terapia CranioSacrală, aplicat în mod regulat, indiferent de cât de bine se simte o persoană, reprezintă una dintre cele mai bune activități de îmbunătățire a sănătății pe care le puteți întreprinde.
Veți putea chiar descoperi că vă simțiți mai bine decât ați fi putut crede ea vreodată. Sunt sigur că veți avea mai puține concedii medicale.”
Î: “Cum acționează terapia craniosacrală împotriva durerilor de cap?”
R: “Durerile de cap sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni tratate prin intermediul terapiei CranioSacrale și a ramurilor acesteia. Aș spune că afecțiunile sunt tratate în proporție de 80- 90%, indiferent de tipul de durere de cap prezentat.”
Î: “Dar durerea cronică de spate?”
R: “Din nou, succesul înregistrat la utilizarea terapiei CranioSacrale în cazul durerii de spate, inclusiv în cazul herniilor de disc, este remarcabil. Lucrăm dinspre interior (“miez”) spre exterior. Când “miezul” este corectat, exteriorul (problema periferică) se corectează de la sine sau poate fi îmbunătățită prin tratamente convenționale.”
Î: “Ce se poate face în legătură cu depresia?”
R: “În cazul anumitor tipuri de depresie, terapia CranioSacrală este probabil cel mai eficient tratament disponibil. În cazul altora, în combinație cu eliberarea SomatoEmoțională și cu Imaginația și Dialogul terapeutic rezultatele sunt bune.”
Î: “Ce se poate face în legătură cu reținerea cronică de lichide? Se poate face ceva în acest sens?”
R: “Terapia CranioSacrală intensifică mobilitatea lichidelor prin corp; de aceea, ajută cu privire la reținerea, fie aferentă problemelor cardiace, fie celor renale, fie dezechilibrului mineral, fie oricăror altor cauze. Trebuie realizată regulat atunci când cauza este neîntreruptă. În acest caz ne place să învățăm un membru al familiei sau o persoană apropiată cum să trateze zilnic pacientul.”
Î: “Care este palmaresul în ceea ce privește artrita?”
R: “Există mai multe tipuri de artrită. Cea mai frecventă este osteoartrita.Probabil că cea mai cunoscută formă este reumatismul, care e de natură inflamatorie. Ambele tipuri de artrită sunt ușor de tratat și pot fi ameliorate prin terapia CranioSacrală. În aceste cazuri, ne place de asemeni săi învățăm pe membrii familiilor să trateze zilnic pacienții.Această abordare conduce la e cel mai bun răspuns.”
Î: “Am înțeles că ați avut parte de rezultate interesante în lucru cu pacienții aflați în comă.”
R: “Da, numărul pacienților nu este ridicat, dar dintre puține pe care îi am tratat, rezultatele au fost de la bune la spectaculoase. Unii dintre cei mai avansați studenții noștri ne comunică rezultate similare. Am fi încântați să lucrăm mai mult în acest domeniu.”
Î: “Care e diferența dintre terapia CranioSacrală, osteopatia craniană, craniopatia chiropractică și tehnica sacro-occipitală?”
R: “În cadrul celorlalte abordări menționate mai sus, mișcarea oaselor reprezintă obiectivul principal. În cadrul terapiei CranioSacrale,oasele sunt utilizate pentru manipularea în profunzime a sistemului membranelor și lichidelor. Astfel mișcarea oaselor înlesnește terapia CranioSacrală.
Mai clar, celelalte forme de terapii cranieni încep acum să utilizeze conceptele terapiei CranioSacrale, să caute și să acționeze în profunzime.
O altă diferență majoră este aceea conform căreia terapia CranioSacrală utilizează un contact mai ușor. De cele mai multe ori,forțele și energiile interne ale pacientului oferă aspectele necesare în vederea corectării terapeutice a sistemului craniosacral.
În abordările craniene, atât în osteopatie, cât și în chiropractică,terapeutul forțează de cele mai multe ori “corectarea” pacientului.această abordare permite mai multe greșeli din partea terapeutului și mai multe traume rezultate din ședințele de tratament.”
Î: “De ce se simte unii oameni mai rău, în urma unui tratament?”
R: “Există numeroase motive pentru acest disconfort post tratament. Unul este cel conform căruia corpul lor re experimentează o traumă anterioară sau rănire, pe măsura eliberării acesteia din țesuturi. Aceasta poate dura câteva zile. Un alt motiv este acela conform căruia zona de “amorțeală” a revenit la “viață” și a devenit mai sensibilă. De asemeni se întâmplă adeseori ca un corp să se adapteze unui defect. Atunci când ne îndepărtăm adaptarea, pe măsură ce ne apropiem de nucleul problemei, durerea suprimată revine la suprafață.
Trebuie să luăm în considerare că durerea este o percepție. Atunci când Speranța corectării probleme este prezentată pacientului, inconștientul înrăutățește durerea, așa că nu ne vom opri înainte rezolvării problemei, în întregime.sunt mult mai multe motive individuale pentru înrăutățirea simptomelor în urma unui tratament bun.
Nu putem neglija posibilitatea ca terapeutul să fii făcut o greșeală. Aceasta poate conduce la o reacție dureroasă. Această greșeală apare, în general, prin aplicarea unei forțe excesiv și/sau prin încercarea de a face corpul pacientului să execute lucrurile pe care terapeutul le consideră adecvate. Divizia noastră este: “urmează corpul, nu-l conduce!”.”
Î: “Ce este țesutul sau memoria celulei?”
R: “Nu știu exact, dar dacă urmăriți ce se întâmplă pe durata tratamentului și a proceselor de vindecare, pare că țesuturile individuale și probabil celulele își amintesc experiențele prin care au trecut.”
Î: “De ce terapeutul pare să nu se miște?”
R: “Deoarece și noi, în interior, de abia ne mișcăm. Aspectele aferente terapiei CranioSacrale sunt extrem de subtile. Necesită exercițiu, dar, o dată însușite, rămân pe viață.”
Î: “De ce am o problemă TMJ când de fapt Nu este nimic în neregulă cu dinții mei?”
R: “Din experiența mea problema tmj este cel mai des efect sau rezultatul dereglării sistemului craniosacral sau al sistemului mușchi os articulație.am de scris un caz în care problema provenea de la mușchii fesieri.sunteți un tot unitar și fiecare partea dumneavoastră este conectată la alta parte.nu putem lăsa durerea și poziția simptomelor să ne înșele. Găsiți cauza! S-ar putea să fie bine camuflată. Sar putea să fie localizată aproape oriunde, dar descoperirea ei este partea frumoasă a acestei activități.”
Î: “Îi poate ajuta terapia CranioSacrală pe cei care îmbătrânesc, devin mai rigizi, mai fragili sau își pierd memoria?”
R: “Răspunsul este un “da” răsunător. Am tratat în mod regulat persoane trecute bine de 80 de ani. Acești oameni devin mai agili și mai mobili. Cumulează mai multă energie și demonstrează un intelect și o memorie îmbunătățite. Terapia CranioSacrală ajută, de asemeni, la combaterea retenției de lichide și îmbunătățește rezistența la răceli, gripe etc.”
Î: “Cum pot folosi persoanele bătrâne terapia CranioSacrală în manieră optimă?”
R: “Ar fi ideal ca pacienții bătrâni să fie tratați o dată pe lună de către un terapeut craniosacral competent. În plus,aș dori să văd membrii familiei pregătiți în unele tehnici simple astfel încât să poată aplica terapia CranioSacrală persoanelor mai învârstă cel puțin de trei ori pe săptămână. Eu am învățat cu succes pe pacienții bătrâni să se trateze unii pe alții, în caz de nevoie. Aceasta imprima o intensificare binevenită a simțului utilității a persoanei care tratează.
În paranteză fiind spus, succesul nostru în utilizarea tehnicilor ușor de învățat, a terapiei CranioSacrale pentru pacienții care au suferit un infarct minor a fost excelent.”