Tulburările de neurodezvoltare – autism / ADHD

23 May 2022

Articolul trecut se dorea a fi despre tulburările de neurodezvoltare (autism/ ADHD), dar a ajuns să fie despre INTUIȚIE.

Ce aveau în comun cele 2 articole: PĂRINȚII și INTUIȚIA ce îi împinge chiar de la câteva luni să verifice dacă este totul în regulă cu copilul lor și cu cât acționăm/verificăm putem primi clipe, zile, luni cu mai multă claritate.

👉Conform DSM 5 “Tulburările de neurodezvoltare reprezintă un grup de afecțiuni cu debut în perioada de dezvoltare. În mod tipic aceste afecțiuni se manifestă devreme în cursul vieții, de eseuri înainte de intrarea în școală, și se caracterizează prin deficit de dezvoltare care produc afectări funcționale în sfera personală, socială, școlară sau profesională. Gama deficitelor de dezvoltare variază de la limitări forte specifice privind învățarea sau controlul funcțiilor executive, la afectări generale privind abilitățile sociale ori inteligența.

Tulburările de neurodezvoltare sunt

 1. Tulburarea de dezvoltare intelectuală
 2. Tulburări de comunicare (tulburări de limbaj de pronunție de comunicare socială, tulburarea de ritm și fluența vorbirii)
 3. Tulburarea din spectrul autismului
 4. Tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate
 5. Tulburările motorii de neurodezvoltare (tulburarea de dezvoltare a coordonării, tulburarea cu mișcări stereotipe)
 6. Tulburare specifică de învățare”

👉Dr. John Upledger în cartea “Tu și medicul din tine”, oferă următoarele întrebări și răspunsuri vis a vis de Terapia CranioSacrală și tratarea copiilor

“Î: “Ce tip de probleme ale copiilor se ameliorează prin terapia CranioSacrală?”

R: “Aceasta este o întrebare cu un răspuns foarte largă voi încerca să răspund baza doar pe experiență personală.

 1. Alergii respiratorii – terapia CranioSacrală ajută foarte mult când este combinată cu eliberarea SomatoEmoțională. Alergii alimentare – terapia CranioSacrală este folositoare și atunci când sunt descoperite și eliminate probleme structurale craniene. Sunt și alte motive ale alergiilor alimentare, care nu sunt neapărat afectate de terapia CranioSacrală.
 2. Colici, probleme digestive și de eliminare – sunt corectate prin terapia CranioSacrală în procent de 75% cu excepția cazului în care sunt cauzate de tumori sau alte probleme patologice grave.
 3. Probleme psihologice – terapia CranioSacrală ajută terapeutul să dezvolte foarte rapid încrederea și relația cu copilul. Astfel pot fi descoperite probleme emoționale. Pe de altă parte, am văzut mai multe probleme “psihologice” dispărând la corectarea unor unei probleme craniosacrale. Aceste probleme nu a avut o bază emoțională. Deși păreau psihologice, erau determinate de dereglări fiziologice ale sistemului craniosacral.
 4. Copiii hiperactivi sunt tratați foarte eficient prin intermediul terapiei CranioSacrale în cazul în care problema la origine nu este emoțională. Din experiența mea, 50 – 60% din problemele copiilor hiperactivi își au baza în sistemul craniosacral.
 5. Disfuncții în învățare și dislexie – ca și în cazul copiilor hiperactivi când problema își are originile în sistemul craniosacral tratamentul este foarte eficient în aproximativ 50 – 60% din cazuri.
 6. Sindromul Down –  aceasta este o întrebare foarte dificilă. Ceea ce pot spune este că acești acei copii cu sindrom down cărora li se administra terapie CranioSacrală au fost fericiți și au depășit adesea așteptările convenționale.
 7. Retardul mintal – dacă acei copii “retardați” vor răspunde sau nu spectaculos la terapia CranioSacrală depinde de cauza “retardului”. Am avut rezultate pozitive remarcabile în cazuri selectate. În alte cazuri, starea de sănătate a copiilor s-a îmbunătățit, dar ei nu au devenit mai deștepți.
 8. Paralizia cerebrală – cele mai multe experiențe personale a fost legate de paralizie spastică. Starea tuturor acestor copii sau îmbunătățită – în unele cazuri spectaculos, în alte cazuri – mai puțin. Depinde din cauza paraliziei. Uneori, spasticitatea este eliberată, dar copilul rămâne cu paralizie flască paralizie flască este mult mai confortabilă decât paralizie spastică, așadar merită.
 9. Atacuri de apoplexie – răspunsul copiilor afectați de atacuri de apoplexie este strictă dependentă de cauza atacurilor. Am văzut mulți copiii care au încetat să mai aibă atacuri, fără administrarea medicamentelor, pe măsură desfășurării terapiei CranioSacrale. Unii copii ale căror atacuri se datorează unor dereglări cerebrale mai profunde, nu răspund deloc. Majoritatea încetează să mai aibă atacuri și necesită reducerea dozei de medicamente.
 10. Autismul – am făcut trei ani de cercetări intensive în legătură cu copiii autiști la sfârșitul anilor ’70. Am observat o îmbunătățire semnificativă în cazul comportamentului auto-distructiv, al prezentării afecțiunii și al interacțiunii sociale. Aceste îmbunătățiri de obicei sau deteriorat în decursul a trei șase luni, după întreruperea a terapiei CranioSacrale. Aceasta este o situație ideală pentru părinți, pentru a învăța cum să trateze copilul și pentru cercetările viitoare.

Î: “Oferă terapia CranioSacrală beneficii pentru copilul normal?”

R: “Consider că terapia CranioSacrală oferă unul din programele cele mai puternice și eficiente de tratare a sănătății disponibile astăzi. Astfel, prin prisma preferințelor mele răspunsul este afirmativ.”

👉Pentru a studia un anumit subiect (autism/ADHD, strabism etc) puteți accesa baza de date a Upledger Institut

https://www.upledger.com/therapies/articles.php

👉Pentru a face o programare puteți trimite mesaj privat sau accesa următorul link

https://terapiecraniosacralaiasi.setmore.com/

👉Pentru a vedea mai multe detalii despre Terapia CranioSacrală, metoda Upledger

www.craniosacraliasi.ro