Cât de important este eliberăm restricțiile de la nivelul oaselor craniene?
Știm că în interiorul capului se află creierul, iar creierul coordonează activitatea corpului.
Dar cum coordonează activitatea corpului? Ce anume poate împiedica creierul să coordoneze corect corpul?
Uneori este vorba despre faptul că există restricții la nivelul oaselor craniene. Aceste restricții la nivelul oaselor craniene, dacă mergem mai în profunzime, creează restricții la nivelul membranelor care îmbracă creierul. Așadar, restricțiile oaselor craniene pot avea un impact destul de semnificativ, în special asupra dezvoltării și funcționării creierului și a sistemului nervos.
În funcție de severitatea acestor restricții, pot apărea foarte multe și foarte variate simptome, precum:
- Compresie cerebrală: O restricționare a oaselor craniene poate duce la comprimarea țesutului cerebral, ceea ce poate perturba funcțiile cerebrale normale. Aceasta poate afecta capacitățile cognitive, memoria, controlul motor și alte funcții ale creierului.
- Presiune intracraniană crescută: Dacă oasele craniene nu se dezvoltă corespunzător sau sunt prea strânse, acest lucru poate duce la o presiune intracraniană crescută. Acest lucru poate cauza dureri de cap severe, tulburări de vedere, vărsături și alte simptome asociate cu presiunea intracraniană crescută.
- Dezvoltare anormală a creierului: Restricțiile oaselor craniene pot împiedica creierul să se dezvolte corespunzător. Acest lucru poate duce la tulburări de dezvoltare cognitive și motorii și poate influența capacitățile de învățare și de adaptare ale individului.
- Dificultăți respiratorii: În cazul în care oasele craniene sunt prea strânse sau restricționează căile respiratorii superioare, acest lucru poate duce la dificultăți în respirație. Acest lucru poate afecta somnul și poate duce la hipoxie (niveluri scăzute de oxigen în sânge), ceea ce poate avea consecințe grave pentru sănătate.
- Deformități faciale: Unele restricții ale oaselor craniene pot duce la deformități faciale, cum ar fi aspectul asimetric al feței sau al craniului.
- Multe alte simptome, care variază în funcție de zona creierului care este pusă sub presiune.
Încă un lucru important de reținut este faptul că disfuncțiile fizice pot avea un impact semnificativ asupra bunăstării psihologice și emoționale a individului. Despre încărcătura emoțională a disfuncțiilor fizice poți citi aici și aici.
Cum pot apărea aceste restricții?
Uneori este vorba despre traumatisme craniene, alteori despre afecțiuni congenitale, iar alteori despre procesul nașterii. Să nu uităm că orice restricție la nivelul corpului va avea un impact și asupra capului.
Cum poate un facilitator de terapie CranioSacrală, metoda Upledger să ajute în cazul în care există restricții la nivelul oaselor craniene?
Utilizând aproximativ 5 grame de presiune sau aproximativ greutatea unui “Nichel” ( aproximativ greutatea unei monede de 5bani), terapeutul TCS evaluează sistemul testând ușurința mișcării și ritmul lichidului cefalorahidian care pulsează în interiorul membranelor. Tehnici specifice de tratament sunt apoi utilizate pentru a elibera restricții din suturi, fascie, membrane și orice alte țesuturi care pot influența sistemul cranio-sacral. Rezultatul este un mediu intern îmbunătățit, astfel încât sistemul nervos central să revină la nivelurile sale optime de sănătate și performanță.