Dacă părinții ar avea informații despre INTEGRARE SENZORIALĂ și despre DISFUNCȚIILE DE INTEGRARE SENZORIALĂ, viața copiilor ar fi muuuult diferită… mult mai înțeleasă, mult mai plină de iubire și compasiune, și să nu uităm că adulții sunt doar niște copii mai mari!
Ce este INTEGRAREA SENZORIALĂ?
Integrarea senzorială este un proces complex prin care creierul prelucrează și interpretează informații provenite de la organele de simț pentru a crea o percepție coerentă a mediului și pentru a putea reacționa corespunzător la stimuli interni și/sau externi.
Integrarea senzorială are ca obiectiv principal facilitarea procesului de învățare astfel încât copilul să devină un adult autonom și integrat în societate.
De obicei, integrarea senzorială se dezvoltă în timpul activităților, însă există și situații în care integrarea senzorială nu se dezvoltă eficient, ceea ce duce la disfuncții de integrare senzorială. Aceste disfuncții pot apărea în copilărie și pot persista în viața adultă.
Ce sunt DISFUNCȚIILE DE INTEGRARE SENZORIALĂ?
Disfuncțiile de integrare senzorială apar atunci când în sistemul nervos central, creierul nu poate analiza, organiza și conecta mesajele venite din mediu (intern și/sau extern).
Putem vorbi despre disfuncții de integrare senzorială pentru fiecare simț în parte ( văz, auz, atingere, gust și miros) și indiferent că vorbim despre suprasensibilitate sau deprivare senzorială, comportamentul copiilor felul lor de a invata, de a se misca, de a intra in relatii cu cei din jur sau de a se raporta la sine este afectat.
Care sunt CAUZELE disfuncțiilor de integrare/procesare senzorială?
Cauzele pot fi diverse, iar mecanismele exacte nu sunt întotdeauna pe deplin înțelese și pot varia de la o persoanăla alta. Iată câteva dintre cauzele posibile ale disfuncțiilor de integrare senzorială:
- Factori genetici
- Probleme prenatale
- Probleme apărute în timpul nașterii
- Traume sau leziuni cerebrale
- Prematuritate
- Mediu și experiențele de viață
- Tulburări neurologice
Care sunt SEMNELE unei disfuncții de procesare senzorială?
În funcție de simțul afectat există semne specifice, dar multe semne de întrebare ne putem ridica dacă există
- Sensibilitate emoțională și inabilitate de a se calma singur
- Probleme sociale și/sau emoționale
- Dificultate de a face trecerea firească de la o situație la alta
- Întârziere în dezvoltare
- Reacții exagerate și/sau inconsecvente la evenimente comune
Etc
Semnele sunt multe și foarte frecvent părinții își dau seama că se întâmplă ceva ciudat cu copilul, dar nu pot pune în cuvinte și nu știu că în spatele comportamentelor “aiurea” ale copiilor se află cauze fiziologice.
Pentru a vedea semnele disfuncțiilor senzoriale vă invit să urmăriți
- video cu părerea unui copil, care are și autism, despre disfuncțiile de procesare senzorială
- video cu teoria despre integrarea senzorială și integrarea reflexelor, făcut de Institutul Upledger împreună cu Sally Fryer Dietz
https://fb.watch/nN0yuoz3SU/
Terapia CranioSacrală este una din uneltele pe care părinții le pot folosi pentru a-și ajuta copiii, dar și pe ei înșiși, în cazul apariției disfuncțiilor de procesare senzorială.
Pentru a afla mai multe despre ce este Terapia CranioSacrală și cum poate ajuta copiii vă invit să accesați următoarele link-uri:
Dacă văzând filmulețele, vi s-au aprins beculețe și aveți întrebări referitoare la membrii familiei voastre vă invit să îmi scrieți.
Dacă văzând filmulețele vi s-au aprins beculețe referitoare la comportamentele prieteniilor/colegii voștri, vă rog să le trimiteți acest articol.
credite foto https://mtcus.com/