Comportament hiperkinetic la copii preșcolari și școlari

19 Apr 2024

În cartea “CranioSacral Therapy”, dr. John Upledger spune că:

“Probabil cea mai frecventă problemă întâlnită la copiii preșcolari și școlari este compresia condililor occipitali. Această problemă este adesea responsabilă pentru comportamentul hiperkinetic, fricile anormale și incapacitatea de a se concentra pentru o perioadă rezonabilă de timp. Corectarea compresiei este urmată de ameliorarea imediată și dramatică a simptomelor. Copilul hiperkinetic va adormi frecvent pe masa de tratament într-un minut sau două după ce a fost făcută corecția. Din experiența noastră, reapariția problemei de compresie condiliană duce la revenirea sindromului hiperkinetic. Ameliorarea se obține din nou prin corectarea disfuncției. Nu a trebuit niciodată să corectăm un copil de mai multe ori pentru a obține un rezultat de durată.

Cel mai lung caz monitorizat din dosarele noastre este de puțin peste cinci ani, fără reapariția hiperkineziei și compresiei condilului occipital. Am tratat până în prezent peste cincizeci de cazuri de hiperkinezie și acumulăm rezultatele pentru publicație. În plus, am pregătit un grup de osteopați din Marea Britanie pentru a aplica un tratament similar pentru copiii hiperkinetici. Până acum, rezultatele lor le confirmă pe ale noastre.

Este adevărat că unele comportamente hiperkinetice se îmbunătățesc cu restricții alimentare și alte abordări. Răspundem la acest fapt în două moduri:

  • În primul rând, nu susținem că disfuncția sistemului cranio-sacral este cauza tuturor tulburărilor comportamentale hiperkinetice.
  • Dacă luăm în considerare efectele fiziologice ample ale sistemului cranio-sacral (de ex. asupra nervului vag, a glandei pituitare, etc ), pare rezonabil ca disfuncția sistemului cranio-sacral să fie cauza de bază a anumitor intoleranțe alimentare, episoade hipoglicemice și altele asemenea.
  • Din experiența noastră, simțim că compresia condiliană a occiputului este legată de comportamentul hiperkinetic și, mai rar, dar semnificativ, este legată de fricile anormale ale copiilor.”