Anxietatea și depresia nu sunt simple mofturi

25 Feb 2022

Anxietatea și depresia nu sunt simple mofturi.

Ele sunt experiențe emoționale și mentale complexe, care pot influența pe oricine, în diverse momente ale vieții.

Este esențial să cunoaștem și să recunoaștem simptomele și soluțiile acestor afecțiuni.

Anxietatea este un răspuns obișnuit și natural al organismului la stres, manifestându-se ca un sentiment de frică sau teamă în legătură cu evenimente care urmează să se întâmple.

Manifestările anxietății pot include oricare dintre următoarele aspecte:

 • La nivel cognitiv, se pot manifesta printr-o preocupare intensă și gânduri persistent negative.
 • La nivel emoțional, pot fi resimțite ca teamă, neliniște și iritabilitate.
 • La nivel fiziologic, se pot observa tremurături, agitație, tensionare musculară, transpirație excesivă, respirație scurtă și rapidă, palpitații, senzație de mâini reci și umede, gură uscată, stări de rău, greață, senzație de gol în stomac, și dificultăți în a adormi.
 • La nivel comportamental, persoana afectată poate adopta comportamente de evaziune, evitare sau tendințe de a fugi din situații care provoacă anxietate.

Depresia este o afecțiune a stării de spirit care generează o tristețe persistentă și diminuarea interesului pentru activitățile care odinioară aduceau bucurie și plăcere.

Manifestările depresiei pot include oricare dintre următoarele aspecte:

 • Sentimente persistente de tristețe sau iritabilitate pe termen lung.
 • Pierderea interesului pentru activități care anterior erau plăcute.
 • Schimbări semnificative în modelele de somn sau alimentație, fie prea mult, fie prea puțin față de obicei.
 • Sentimente de vinovăție, lipsă de valoare sau lipsă de speranță.
 • Neliniște și o incapacitate de a rămâne liniștit.
 • Dificultăți în concentrare și luarea deciziilor.

În ambele situații, există modificări în organism care sunt în mare parte menite să activeze toate resursele persoanei expuse stresului.

Scopul acestor reacții este adaptarea sau confruntarea cu pericolul. Există și o a treia stare – starea de îngheț (freeze), în care persoana nu fuge și nici nu luptă; practic, toată această energie rămâne neutilizată în organism, fiind considerată cea mai dăunătoare.

În continuarea articolului, vei găsi informații despre Terapia CranioSacrală – o metodă de terapie manuală.

Acolo vei afla cum un facilitator avansat, prin intermediul unor atingeri blânde asupra sistemului craniosacral (sistem ce cuprinde creierul, măduva spinării și structurile adiacente) , poate contribui la eliberarea restricțiile acumulate de-a lungul timpului.

Rezultatul eliberării acestor restricții este un mediu intern îmbunătățit, astfel încât sistemul nervos central să revină la nivelurile sale optime de sănătate și performanță, iar persoana să simtă o îmbunătățire a calității vieții din punct de vedere emoțional, psihic și al mobilității.

Ce este Terapia CranioSacrală, metoda Upledger?

Terapia CranioSacrală este o metodă delicată, de evaluare și tratament a întregului corp, ce poate avea un impact pozitiv asupra aproape tuturor sistemelor corpului.
Terapia CranioSacrală ajută la îndepărtarea restricțiilor fiziologice din sistemul craniosacral, sistem ce se extinde de la craniu, față, gură, prin fiecare vertebră până la osul sacru și coccis. Sistemul craniosacral este format dintr-un compartiment format din membrană duramater, lichidul cefalorahidian, conținut în interior, sisteme ce ajută la reglarea fluxului de lichid cefalorahidian, oasele care se atașează la membrane și articulațiile și suturile ce leagă aceste oase. Deoarece sistemul craniosacral conține creierul, măduva spinării și toate structurile conexe, orice restricții sau dezechilibre din sistem pot afecta direct oricare sau toate aspectele performanței sistemului nervos central. Din fericire, aceste probl

eme pot fi detectate și corectate de un terapeut calificat folosind metode simple de palpare.

Ce este Eliberarea SomatoEmoțională, metoda Upledger?

Despre Eliberarea SomatoEmoțională, doctorul John Upledger, în cartea “Tu și medicul și tine“, spune

“Odată ce eliberarea SomatoEmoțională începe, activitatea sistemului craniosacral se oprește brusc, la fel ca in cazul eliberării chistului emoțional. Procesul d e eliberare SomatoEmoțională este într-un fel mai general. Poziția corpului permite o eliberare generală a emoțiilor înmagazinate care par să vină de la țesutul corpului și frecvent sunt exprimate în diverse forme: plâns, tremurat, transpirație, râs, durere… aproape tot ce vă puteți imagina. Totul depinde de cât a hotărât pacientul în mod inconștient să experimenteze în timpul acelei ședințe. Eu cred că există o înțelepciune interioară a pacientului care ia în considerare aptitudinile terapeutului. Cu asta în minte, ședința este proiectată să răspundă nevoilor pacientului la fel ca și abilitățile și devotamentului terapeutului. Aproape în toate ședințele de tratament de Eliberare SomatoEmoțională în care am fost implicat, m-am simțit testat de pacienți din punct de vedere al aptitudinii, sincerității și motivației mele – și pot spune că au fost mii de ședințe de acest fel în cariera mea.

Eliberarea SomatoEmoțională, cand este efectiv realizată poate schimba radical viața persoanelor respective. Le poate da șansa de a privi obiectiv la ceea ce fac ei în viață și cum pot să o schimb a în bine. Trezește amintirea unor experiențe, traume, accidente și tot ce ea si ei au ținut ascuns fără să își dea seama de ani de zile. Odată ce aceste experiențe reprimate ajung la suprafață, ele trebuie conștientizate și rezolvate. Dacă rămân reprimate, ele pot produce neplăceri și persoana nu știe care e cauza și nici motivul pentru aceste manifestări.”

Puțini oameni știu, însă, că Terapia CranioSacrală și Eliberarea SomatoEmoțională poate fi folosită și ca metodă de dezvoltare personală, de introspecție și autocunoaștere, optimizare și creștere a adaptabilității și responsabilității în acțiunile noastre.

Cine apelează la Terapie CranioSacrală, metoda Upledger?

Dacă ne gândim strict pentru tehnicile de Eliberare SomatoEmotionala, ale Terapiei CranioSacrale putem spune că apelează persoane din toate categoriile de vârstă:

 • Copiii care pot fi sensibili la influențele mediului în care cresc și la evenimentele din viață lor și pot suferi de diverse tulburări de învățare, comportament, relaționare și adaptare
 • Adolescenții care trec prin schimbări importante, că rezultat al dezvoltării și maturizării treptate, ce pot duce la probleme de adaptare și comunicare
 • Adulții care se confruntă cu o multitudine de situații, traume și responsabilități ce pot aduce în prim plan problemele psihologice
 • Persoanele vârstnice care se confruntă cu singurătatea și degradarea fizică și uneori psihică, cu oboseală sau depresii, adesea neglijate de familie

Dacă ne gândim la faptul că terapia CranioSacrală este o terapie manuală cu efecte profunde asupra puterii de autovindecare a corpului putem spune că Terapia CranioSacrală ajută atunci când oamenii sunt afectați de

 • Dureri cronice (Artrită, Cefalee, Dureri de tot felul, Disfuncții ale coloanei vertebrale, Disfuncții ale articulației temporomandibulare)
 • Leziuni traumatice
 • Boli degenerative ale sistemului nervos central
 • Probleme de insuficiență cardiovasculară (de îndată ce starea pacientului s-a stabilizat după accident vascular cerebral și pericolul hemoragiei a trecut)
 • Refacere post-operatorie
 • Disfuncții ale creierului (Autism, Paralizie cerebrală, Dificultăți de învățare, Deficit de atenție, Probleme ale sistemului motor)
 • Disfuncții ale sistemului endocrin
 • Dificultăți emoționale (Depresie, Iritare, Stres și probleme legate de tensiuni nervoase)

Contraindicații – Oricând este o problemă sau o îngrijorare cu privire la presiunea intracraniană sau/și a fluidului intraspinal, cum ar fi: presiunea intracraniană ridicată, atac cerebral, anevrism cerebral, hemoragie craniană, hernia bulbului rahidian, fractură craniană recentă, scurgeri recente ale lichidului cerebrospinal (rahie, epidurală), spina bifida (mielomningocel), malformația Arnold Chiari.

Mai multe detalii despre ce este și cum funcționează Terapia CranioSacrală, metoda Upledger puteți găsi pe

Mai multe detalii despre anxietate și depresie puteți găsi pe