Este terapia CranioSacrală mai eficientă decât alte terapii?
Un răspuns general valabil, cred că este imposibil de oferit, pentru că eficiența unei terapii ține de foarte multe aspecte, cum ar fi specificul provocării care se vrea ajustată, vechimea și evoluția durerii, nivelul de pregătire al terapeutului, nivelul de rezonanță dintre terapeut și client etc.
Pentru a alege o terapie sau alta, este important să ne uităm puțin la povestea și modul în care ea acționează. Nu voi intra în tărâmuri pe care nu le cunosc, cum ar fi prezentarea modului în care funcționează fiecare terapie, dar ceea ce văd constant este că unele terapii complementare pot avea efecte mai puternice atunci când sunt combinate, atât cu tratamentele convenționale, cât și cu alte terapii. Personal, am văzut efecte grozave, mult accelerate și fără efecte secundare atunci când persoanele au folosit în paralel și psihoterapia, homeopatia, exerciții posturale, acupunctura, meditația, etc.
Ședințele de terapie CranioSacrală VS ședințele de psihologie/ psihoterapie
Dacă este să vorbim strict despre ședințele de terapie CranioSacrală și despre ședințele de psihologie/ psihoterapie este important să știm că înțelegerea și experiența subiectului variază de la o persoană la alta, iar afirmația că efectele terapiei CranioSacrale sunt mai rapide decât cele ale psihoterapiei poate fi subiectivă și depinde de mai mulți factori.
Cu toate acestea, există câteva aspecte care ar putea contribui la percepția că terapia CranioSacrală poate avea efecte mai rapide în anumite cazuri:
- Focusul asupra corpului fizic: Terapia CranioSacrală se concentrează pe sistemul craniosacral și pe fluxurile de lichide cerebrospinale, având o componentă fizică și o abordare tactilă. Aceasta poate aduce uneori o alinare fizică și emoțională rapidă, deoarece poate influența direct anumite aspecte ale corpului care pot fi asociate cu stresul sau tensiunea.
- Sensibilitatea individuală: Pentru unele persoane, conexiunea fizică și interacțiunea directă cu terapeutul în cadrul terapiei craniosacrale poate fi mai eficientă în generarea schimbărilor dorite, pentru că se simt mai confortabil cu nivelul de apropiere.
- Durata ședințelor: Sesiunile de terapie CranioSacrală pot avea o durată variabilă, dar deseori sunt mai scurte decât ședințele de psihoterapie tradițională. Acest lucru ar putea face ca percepția de ameliorare rapidă să fie mai pronunțată, deoarece rezultatele se pot observa într-un interval mai scurt de timp.
- Tipul de problemă tratată: Efectele terapiei depind de natura și complexitatea problemei tratate. Anumite probleme fizice sau emoționale pot fi adresate mai rapid cu Terapia CranioSacrală în comparație cu psihoterapia tradițională în anumite cazuri. Un exemplu în acest sens este și depresia, iar pentru a afla mai multe despre acest subiect puteți citi aici, aici și aici.
Este important să subliniem că atât terapia CranioSacrală, cât și psihoterapia sunt abordări terapeutice valoroase, iar eficacitatea lor poate varia în funcție de nevoile individuale și de relația dintre terapeut și client.
Pentru a obține mai multe detalii despre ce este și cum funcționează terapia CranioSacrală las mai jos o serie de articole: